додомуНовиниПрем'єра документального фільму "Родина Бєляк. Зерно істини" в Житомирі

Прем’єра документального фільму “Родина Бєляк. Зерно істини” в Житомирі

14 січня в кафедральному соборі св. Софії м. Житомира відбудеться прем’єра документальної стрічки «Родина Бєляк. Зерно істини» режисера Володимира Качура. Кіно представляє католицький телеканал EWTN (Україна) у межах проекту «Переслідувана Церква». Показ відбудеться одразу після служби, що розпочинається о 13.00.

У фільмі йдеться про випробування, що випали на католицьку родину Бєляк за часів Радянського Союзу. Софія Бєляк постає перед глядачем відкритою і щирою героїнею. Сценарна основа виписана так, щоби достеменно показати глибину її особистості та поневіряння її родини.

Софія не приховує людської слабкості й зізнається: «Я мріяла бути місіонеркою, поїхати в Африку ‒ і щоб там мене вбили за віру. Проте, коли потрапила до тюрми, моя романтика постраждати за Христа швидко розвіялась».
Пережитого чимало: нестерпні умови радянської в’язниці, де людина без вихідних працює по 12 годин на добу й не має змоги ні нормально помитись, ні почистити зуби. Там кожен відчував себе гвинтиком величезної м’ясорубки.

Софію Бєляк звинуватили за двома статтями Кримінального кодексу УРСР: за виготовлення та поширення антирадянської літератури («Повість про Фатіму») та за відволікання людей від суспільної діяльності релігійною проповідю. Вирок: п’ять років таборів та п’ять заслання. Софія відбувала покарання в ім’я Ісуса Христа. Глядачі ознайомляться з фундаментальними Божими істинами, які не лише декларує, а за якими живе персонажка ‒ проста людина з глибокою вірою.

Нині Софія працює органісткою храму св. Йоана з Дуклі в Житомирі. Людям, які на суді неправдиво свідчили проти неї, жінка пробачила. Софія пригадує минуле й ту велику духовну перемогу, коли Господь зруйнував безбожну державу й на місці диктату постала свобода віросповідання. Однак за ці блага потрібно було боротись. Боролися не всі ‒ лише обрані сміливці, і Софія Бєляк була однією з них.

ПОВ'ЯЗАНІ СТАТТІ