додомуНовиниСтартували зйомки художнього фільму "Вірити"

Стартували зйомки художнього фільму “Вірити”

Завершився перший знімальний день в рамках роботи над фільмом “Вірити”. Ідея зйомок належить Згромадженню Місіонерів Облатів Марії Непорочної в Україні.


Сценарій до фільму написав о. Павло Вишковський ОМІ, який ґрунтовно досліджував історію переслідуваної Церкви на наших теренах за часів СРСР. Дія відбувається у Радянській Україні, на Вінниччині, у період з 1920 по 1953 роки. Головний герой Петро стає віч-на-віч з новою радянською ідеологією, яка не сприймає релігії, пропагує зречення віри в Бога. Родина Петра рятує сакральні речі з храму, до якого вдираються військові. Петро залишає свою родину і відправляється на заслання до табору на Урал.


Події розгортаються серед ув’язнених у таборі, які моляться потайки та зазнають знущань з боку наглядачів. Паралельно бачимо життя вірян, які залишаючись на Вінниччині продовжують свою тиху боротьбу за віру. Невдовзі священик, отець Себастьян, який був добре відомий родині Петра, також потрапляє на Урал. Там, на очах Петра та інших в’язнів його розпинають на дерев’яній стіні бараку. У країні настає “відлига”, в’язні повертаються додому. Петро помічає, як режим потоптав віру та цінності місцевого люду. Однак, у його серці жевріє надія, бо перед ним стоїть онук, який відчуває поклик до служіння Богу і зможе реалізувати дідусеву мрію про відбудову Церкви в Україні.

Сценарій картини будується на реальних подіях, історичних фактах, які утворюють канву сюжету. Історія, яку показує перша сцена, відбулась 8 грудня 1938 року вздовж дороги з Качуг до Нижнєуденска, коли комуністи розстріляли 60 священиків, перед тим ставлячи їм запитання: “Бог існує чи ні?”. Всі відповіли: “так”. Це було їх останнє слово.


Генеральний продюсер, автор сценарію, о. Павло Вишковський ОМІ підкреслює, що фільм базується на реальних подіях та історіях мешканців України. “Це свідчення, які сьогодні приносять видимі плоди: Церква відроджується, є нові покликання до священицького та чернечого життя. Все це завдяки тому, що вони не зреклися своєї віри. У першій сцені фільму священиків розстрілюють, але це не кінець. Своїм свідченням віри і вірністю Христу аж до смерті вони стають гірчичним зерном, яке проростаючи в історію нашої землі воскрешає віру, воскрешає універсальні та дорогі почуття для кожної людини: любов, милосердя та добро”, – підсумовує о. Павло.

Режисер фільму Артем Шемет розповідає, що розстріл священиків є першою і символічною сценою. Це протистояння між двома світами та системами. Перед обличчям терору всі конфесії рівні: тут і католики, і греко-католики, і православні. “Ця сцена будує символічну експозицію фільму – це холодний образ того часу, коли під прес радянської системи підпадали люди, які мали інші погляди та переконання, які вірили в Бога. Зрозуміло, що для тодішньої атеїстичної системи найбільш небезпечними були священнослужителі”, – підкреслює пан Шемет. Саме вони зазнали найбільших репресій. Початок фільму ілюструє ті страшні часи, які пережили люди. “Ми не хочемо, щоб щось подібне повторилося”, – підсумував режисер.


Над створенням фільму працює: Телебачення Віковічного Слова на чолі з директором о. Олександром Зелінським ОМІ, продюсер Ігор Качур та ціла команда, з якою можна ознайомитись на сторінці фільму.

Головні ролі зіграють оловні ролі зіграють: актор Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра Народний артист України Анатолій Ященко, актор Театру “Актор” Заслужений артист України Володимир Кокотунов та Актор Київського театру оперети актор театру і кіно Дмитро Вівчарюк.

Просимо про молитву в намірах подальших зйомок та всіх задіяних у проекті. Дякуємо також усім, хто долучився до цього проекту!

Партнери фільму: Кінотеатр ЛІРА, Theatre.love, Студія Портал, Мережа кінотеатрів КП “Київкінофільм”.

Джерело: КМЦ

ПОВ'ЯЗАНІ СТАТТІ